Sıkça Sorulan Sorular

KÜTÜPHANE HİZMETLERİ > Sıkça Sorulan Sorular

 

Kütüphane çalışma saatleri nedir?     

 

 

 

 

Kütüphaneden kimler yararlanabilir?

Üniversitemiz öğrencileri, idari ve akademik personeli yararlanabilmektedir. Diğer kullanıcılar ödünç alma dışında kaynaklardan kütüphane içinde faydalanabilmektedirler.

 

 

Kimler üye olabilir?

Yalova Üniversitesi Öğrenci, Akademik ve İdari Personeli üyemiz olabilir.

 

 

Üyelik için gerekli belgeler nelerdir?

Yalova Üniversitesi kimliği.

 

 

Üyelik için  bir ücret ödemem gerekiyor mu?

Hayır, hizmetlerimiz ve üyelik için bir ücret ödemeniz gerekmemektedir.

 

 

Üniversiteye yeni kayıt oldum. Kütüphaneyi nasıl kullanabilirim?

Yalova  Üniversitesi’ne yeni kayıt yaptıran öğrencilerin bilgileri kayıt dönemleri sonlandığında topluca öğrenci işlerinde alınarak kütüphaneye topluca üye yapılırlar. İstisnai durumlar için öğrenci kimlikleriyle kütüphanemizin ödünç verme Birimi'ne başvurduklarında üye olarak kütüphaneden ödünç kitap alabilirler. Daha fazla bilgi için, 0226 815 5785 no'lu telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Kütüphane kullanıcı hesabıma nasıl erişirim ve hangi işlemleri yapabilirim?

Kütüphane web sitesinde yer alan http://kutuphane.yalova.edu.tr/yordambt/yordam.php adresten oturum açarak üye kodu öğrenci/sicil numarası ve şifrenizle hesabınıza erişebilirsiniz. İlk girişte şifreniz TC kimlik numarasının ilk dört hanesidir. Şifrenizi daha sonra değiştirebilirsiniz. Kütüphane kullanıcı hesabınızda ödünç aldığınız, iade ettiğiniz, ayırttığınız bilgi kaynaklarının listesine erişebilir, ödünç aldığınız kaynaklar için süre uzatma işlemi yapabilirsiniz.

 

 

Kütüphane içerisinde kütüphane kataloğunu tarayabileceğim bilgisayarlar mevcut mu?

Kütüphane giriş katında tarama yapabilmeniz için tarama terminallerimiz bulunmaktadır.

 

 

Kütüphane kataloğunda nasıl katalog taraması yapabilirim?

Katalog üzerinden tarama yapmak için aradığınız bilgi kaynağının eser adı, yazar adı, konu başlıkları, ISBN/ISSN vb. herhangi bir anahtar kelimesiyle arama yapabilirsiniz.

 

 

Kütüphaneden kaç adet kitap ödünç alabilirim ve aldığım kitabın ödünç alma süresi kaç gündür?

 

 

 

 

Kütüphanede ödünç, iade ve uzatma işlemlerini kendim gerçekleştirebileceğim bir sistem mevcut mu?

Kütüphanemizde kitap ödünç alabileceğiniz, ödünç aldığınız yayınları iade edebileceğiniz ya da sürelerini uzatabileceğiniz self-check makineleri (otomatik ödünç/iade makinesi)  mevcuttur. 

 

Ödünç aldığım kaynakların süresini kütüphaneye gelmeden uzatabilir miyim?

Bu işlem için kütüphaneye gelmeniz ya da ilgili kaynakları kütüphaneye getirmeniz gerekmez. Kütüphane web sayfasındaki http://kutuphane.yalova.edu.tr/yordambt/yordam.php üye girişi yaparak uzatma ve ayırtma işlemlerini yapabilirsiniz. Bir kaynak için 2 kez uzatma yapabilirsiniz. Üzerinizde iadesi gecikmiş bir kaynak varsa ya da uzatma işlemi yapmak istediğiniz kaynak bir başka kullanıcı tarafından ayırtılmış ise sistem uzatma işlemine izin vermeyecektir.

 

 

Kütüphanedeki her türlü kaynağı ödünç almam mümkün mü?

Referans kaynakları, ansiklopediler gibi danışma kaynakları ile tezler, projeler ve süreli yayınlar sadece kütüphane içi kullanımına açık olup hiçbir şekilde ödünç verilemezler.

 

 

Kütüphane işlemleri için mobil uygulama mevcut mu?

Kütüphane işlemlerinizi Cep Kütüphanem adlı uygulamadan gerçekleştirebilirsiniz. Uygulamayı Google Play ve Appstore’den indirip kütüphane işlemlerinizi gerçekleştirip farklı kütüphane kataloglarına da erişebilirsiniz.

 

 

Aradığım kitabı rafta bulamazsam ne yapmalıyım?

Öncelikle kütüphane kataloğu üzerinden kaynağın cilt/kopya bilgilerine bakılarak başka bir kullanıcı tarafından ödünç alınmadığından emin olunmalıdır. Eğer materyal başkası tarafından ödünç alınmadığı halde rafta bulunamıyorsa kütüphanede bulunan görevlilere başvurulabilir.

 

 

Aradığım kitap ödünç alınmış, kimin aldığını öğrenebilir miyim?

Kütüphane ödünç bilgilerini kesinlikle üçüncü kişilerle paylaşmamaktadır.

 

 

Ödünç alınmış bir kitabı kendi adıma ayırtabilir miyim?

Eğer kitap başka biri tarafından ödünç alınmış ise, kütüphane girişinde bulunan tarama terminalleri ve Kütüphane web sayfası  http://kutuphane.yalova.edu.tr/yordambt/yordam.php adresinden üye kodu ve şifre ile oturum açarak ayırtma yapılabilir.

Oturumu açtıktan sonra katalogdan istediğimiz eseri yazar adından veya eser adından tarama yaparak tespit edip eserin üzerine tıkladığımızda sağ tarafta eserle ilgili detaylı bilgiler çıkacaktır.

Bu sayfada sağ en altta yer alan işaretler içinden “Ayırt” butonu tıklanarak ayırtma işlemi yapılır.

 

 

Ödünç aldığım kütüphane materyalini bir başkası iade edebilir mi?

Bir başkası adınıza iade işleminizi yapabilir.

 

 

Ödünç alınan bilgi kaynağının kaybolması ya da zarar görmesi durumunda ne yapmalıyım?

Ödünç aldığınız bir kitabı kaybederseniz ya da kullanılamayacak şekilde zarar görürse öncelikle kitabın birebir aynısının sağlanması gerekir.

 

 

Kullandığım yayınları raftaki yerine koymalı mıyım?

Kullandığınız yayınları rafa koymamalı masada bırakmalısınız. Görevliler yayınları olması gereken yere koyacaktır.

 

 

Kütüphanede fotokopi, çıktı ve benzeri hizmetler var mı?

Kütüphanede fotokopi ve çıktı hizmeti sunulmamaktadır.

 

 

Kitaplar raflara neye göre yerleştiriliyor?

Kütüphanemizde LC Sınıflama Sistemi kullanılmaktadır. Kitaplar raflarda konularına göre dizilmişlerdir.

 

 

Yer numarası nedir?

Yer numarası; kitaba konusuna göre verilen numaradır. Bu sistem sayesinde, aynı konudaki kitaplar rafta bir arada bulunur ve böylece okuyucular ilgilendikleri konudaki bütün kitapları bir arada görebilirler.

 

 

Kütüphanede internet erişimi sağlayabileceğim bir yer var mı?

Kütüphanemizde bulunan bilgisayar salonunda 18 adet internet erişimli bilgisayar bulunmaktadır. Bu bilgisayarlardan öğrencilerimiz kullanıcı adı ve şifreleri ile giriş yaparak faydalanabilirler.

 

 

Kütüphanede unuttuğum eşyalar hakkında nereden bilgi alabilirim ?

Unuttuğunuz eşyaları Ödünç Verme Bankosuna sorabilirsiniz.

Kütüphanede kaybolan ya da unutulan eşyaların sorumluluğu kullanıcıya aittir.

 

 

Süreli yayınlara nasıl erişebilirim ?

Koleksiyonumuzda yer alan basılı süreli yayınlara kütüphanenin 1. katındaki süreli yayınlar bölümünden erişebilirsiniz.

 

 

Aradığım derginin kütüphanede olup olmadığını (basılı ya da elektronik formatta) nasıl öğrenebilirim?

Kütüphanenin web sayfasında yer alan “Katalog Tarama” alanından dergi adı ile tarama yaptığınızda, aradığınız derginin kütüphanede olup olmadığını tespit edebilirsiniz. Dergi basılı formatta mevcut ise “Ayırtma” alanından kütüphanede hangi yıl, cilt ve sayıların bulunduğu  bilgisine ulaşabilirsiniz. Dergi elektronik ortamda ise “Bağlantı” kısmındaki link ile derginin ana sayfasına ulaşabilirsiniz.

Elektronik dergilerin isimleri ile web sayfamızda bulunan “E – Yayın listesi” başlığından da tarama yaparak dergilere erişebilirsiniz

 

 

Süreli yayınları ödünç alabilir miyim ?

Süreli yayınlar ödünç verilmemektedir.

 

 

Ciltli dergileri nerede bulabilirim?

Kütüphanemizde ciltli dergi bulunmamaktadır.

 

 

Tezlere ve projelere nasıl erişebilirim ?

Kütüphanemiz koleksiyonunda yer alan basılı tezler ve projelere 1. katındaki teknik hizmetler biriminden yardım alarak ulaşabilirsiniz.

 

 

Yüksek Lisans ve Doktora tezlerine nasıl erişebilirim?

Kütüphanemiz koleksiyonunda yer alan basılı tezler ve projelere kütüphane 1. Katında bulunan Tez Bölümü'nde hizmete sunulmaktadır.

Tezlere erişim için kataloğumuzdan tarama yapmanız gerekmektedir. Katalogda “Ayrıntılı Arama” başlığını seçip aradığınız konu başlığını yazdıktan sonra ”Tür” alanından “Tez ” ibaresini seçerek tarama yapabilirsiniz.

Yabancı tezlere ulaşmak istiyorsanız “Elektronik Tezler” başlığından “Proquest Dissertation & Thesis” veri tabanını kullanabilirsiniz.

 

 

Elektronik kaynakları nasıl kullanabilirim?

Tarama bilgisayarlarından yaptığınız aramalar da çevrimiçi olan kaynaklara URL linkine tıklayarak; abone olunan veritabanlarındaki kaynaklara ise kütüphane web sayfasında bulunan (EBSCO Discovery Service)  “elektronik yayın tarama” kısmında yapacağınız arama ile erişebilirsiniz. Abone olunan kaynakların başlık altlarında HTML olarak görüntüle, tam metin (PDF) indir seçenekleri ile kaynağı görüntüleyebilir, izin verdiği sayfa sayısı kadar kadar indirebilir, mailinize mesaj olarak atabilirsiniz.

 

 

Konumla ilgili en uygun tam metin ya da bibliyografik veri tabanlarını nereden tarayabilirim?

Kütüphane web sayfasında “Online Kaynaklar” başlığı altında abone olduğumuz veri tabanları ve açıklamaları mevcuttur. Bu açıklamalar doğrultusunda konunuza uygun veri tabanını belirleyerek taramanızı yapabilirsiniz.

Ayrıca web sayfasında bulunan arama motorlarından  ‘’Yalova Akademik ‘’ başlığını kullanarak, birden fazla veri tabanında, aynı anda taramanızı gerçekleştirebilirsiniz.

 

 

Türkçe makale taraması nasıl yapılır?

Türkçe makale taraması için “Türkiye Makaleler Bibliyografyası” kaynağını kullanabilirsiniz. Bu kaynağın online versiyonuna,  Milli Kütüphanenin web sayfasındaki (http://www.mkutup.gov.tr) “ Bibliyografyalar” başlığı altında yer alan "Türkiye Makaleler Bibliyografyası" linkini kullanarak ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Ulakbim'in hazırladığı Türkçe veri tabanlarını http://uvt.ulakbim.gov.tr/uvt/ linkini kullanarak tarayabilirsiniz.

Ulakbim'in hazırladığı  bu veri tabanlarına, Kütüphanemiz ana sayfasında yer alan "Online kaynaklar" başlığından da erişebilirsiniz.

 

 

Atıf taramasını nasıl yapabilirim?

Atıf taraması için kütüphane web sayfasındaki ya da “Online kaynaklar” başlığı altındaki Web of Science, Scopus, SOBİAD linkine tıklayarak tarama yapabilirsiniz.

Web of Science veri tabanı kapsamında Science Citation Index Expanded, Social Science Citation Index ve Arts & Humanities Citation Index bulunmaktadır.

 

 

Tarama sonucunda ulaştığım bibliyografik künyeden dergiye nasıl erişebilirim?

Derginin basılı formatta bulunmadığı durumlarda elektronik aboneliğinin olup olmadığını, yine “Katalog Tarama” alanından kontrol edebileceğiniz gibi, “E- yayın listesi” alanından derginizi sorgulayabilirsiniz. Kütüphanenin istediğiniz dergiye elektronik ortamda aboneliği mevcut ise, ilgili bağlantıları kullanarak kütüphaneye gelmeden de dergiye erişebilirsiniz. (Üniversitemiz akademik personeli ile yüksek lisans / doktora öğrencileri, Proxy ayarlarını yaparak kampüs dışından da elektronik kaynaklara erişim sağlayabilirler.)

 

 

Elektronik dergiye erişmek istediğimde bana şifre soruyor neden?

Kütüphanemizin abone olduğu elektronik dergilere bağlanıldığında sizden şifre isteniyorsa, dergi ambargolu olabilir ya da sorun, dergiye erişim sağlanan serverda yaşanan problemden kaynaklanabilir. Sorunun giderilmesi için lütfen kutuphane@yalova.edu.tr  adresine mail atarak sorunu bildiriniz.

 

 

Makale taraması yapıyor musunuz?

Hayır. Kütüphanemize geldiğinizde, Elektronik kaynaklar sorumlusu nasıl tarama yapmanız gerektiği konusunda gerekli açıklamayı ve yardımı yapacaktır.

 

 

Kütüphanedeki elektronik kaynakların kullanımı ile ilgili kullanıcı eğitimi var mı?

Evet, öğretim görevlileri veya kullanıcılardan gelen istekler doğrultusunda kullanıcı eğitimi verilmektedir. Kullanıcı eğitimi için,  kutuphane@yalova.edu.tr mail  atarak  randevu alınabilir.

 

 

Veritabanlarına kampüs dışından erişebilir miyim?

Kütüphanemiz ana sayfasında yer alan ana sayfa “veritabanlarına uzaktan erişim” sekmesinden kişisel bilgisayarınızda gerekli düzenlemeleri yaparak elektronik kaynaklara erişim sağlayabilirsiniz. veritabanlarına dışarıdan erişim için bakınız: http://library.yalova.edu.tr/icerik/18/22/disaridan-erisim-bilgileri.aspx

 

 

Elektronik kaynakları kullanırken yardıma ihtiyaç duyduğumda kime başvurabilirim?

Bu konuda E-Kaynaklar Birimi Sorumlusundan yardım alabilirsiniz.

 

 

Kütüphanemizde mevcut olmayan kitapları başka bir kütüphaneden talep etme hakkımız var mıdır?

Kütüphanemizde mevcut olmayan kitapları kütüphaneler arası ödünç verme hizmeti ile getirtebilirsiniz. Bu hizmetten sadece akademik personel yararlanabilir.

 

 

Kütüphanelerarası ödünç verme yoluyla nasıl kitap getirtebilirim?

Kütüphanelerarası Ödünç Verme Hizmetinden sadece Akademik personel faydalanabilmektedir ve 30 gün süreyle en çok 5 kitap alabilirler.

Bu hizmetten yararlanabilmek için, kitabın veya kitapların koleksiyonumuzda olup olmadığından basılı ve elektronik katalog taraması yaparak emin olunuz. Kütüphanemizde yoksa kitap veya kitapların hangi kütüphanede olduğunu www.toplukatalog.gov.tr adresinden tarayarak öğreniniz ve Kütüphane web sayfasındaki “kütüphane hizmetleri”  kısmından ILL formunu doldurmaları ve yusuf.kilic@yalova.edu.tr  e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir. Getirtilen basılı kaynakların kargo bedeli kaynağı talep eden kişi tarafından ödenir.

Öğretim elemanları 30 gün süreyle en çok 5 kitap kitap alabilirler.

 

 

Kütüphanelerarası ödünç verme yoluyla aldığım kitapların süresini uzatabilir miyim?

Kitaplar bir başka okuyucu tarafından ayırtılmamışsa, uzatma istediğiniz takdirde Kütüphanelerarası İşbirliği Takip Sistemi üzerinden 30 gün süre ile 2 kez uzatma hakkınız bulunmaktadır.

 

 

Erişime açık olmayan bir tezi belge sağlama sistemi ile getirtebilir miyim?

Akademik personelin TÜBESS üzerinden istenilebilen yüksek lisans ve doktora tezlerini  “kütüphane hizmetleri”  kısmından TÜBESS Tez İstek Formu doldurmaları ve ramazan.celik@yalova.edu.tr  e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir. TÜBESS katılım protokolünün 6.3.5. maddesi gereğince istekte bulunan kişiye tezin sadece basılı formatı teslim edilecektir. (Tam metin erişime açık olan tezler için istekte bulunulmaz).

 

 

Bilgi almak için nereye başvurabilirim?

Bilgi almak için, : 0 (226) 815 57 85 no' lu telefonu  arayabilir ya da kütüphane giriş katındaki Referans Bölümüne başvurabilirsiniz.

 

 

Kütüphane kaynaklarının kullanımı ve tanıtımına ilişkin tur veya eğitim düzenlenebilir mi?

Evet. Telefonla : 0 (226) 815 57 85) Talepte bulunulduğunda kütüphanenin belirlediği zaman ve yerde eğitim verilir.

 

 

Kütüphanede fotokopi hizmeti var mı?

Kütüphanede fotokopi hizmeti verilmemektedir.

 

 

PDF dosyası nedir?

Elektronik ortamda, tam metin kaynakları görüntüleyen bir sistemdir. Elektronik dergi ve veri tabanlarından yapılan taramalar sonucunda, makalenin tamamını görmek için makale künyesinin altındaki “PDF” ibaresini seçiniz.

 

 

PDF dosyalı bir makaleyi nasıl açabilirim?

İnternet'ten ücretsiz olarak Acrobat Reader programını bilgisayarınıza yükleyerek PDF dosyalarını açabilirsiniz.

 

 

Kütüphane içinde disket veya CD-ROM satın alabileceğim bir yer var mı?

Hayır.

 

 

Kütüphane içinde kendi dizüstü bilgisayarımı kullanabilir miyim?

Evet kullanabilirsiniz. Kütüphanemizde wireless (kablosuz internet) hizmeti de verilmekte olup, bilgisayarında wireless kartı bulunan kullanıcılar bu hizmetten yararlanabilmektedir.

 

 

Kütüphanede yarı zamanlı olarak çalışabilir miyim?

Evet. Akademik yıl içinde Yalova Üniversitesi öğrencileri kütüphanede yarı zamanlı olarak çalışabilirler.

 

 

Kütüphaneye kitap talebi yapabilir miyim?

Evet. Kütüphanemiz web sayfasında bulunan Kitap talep Formu doldurularak, kitap talebi yapılabilir.

 

Staj İmkanı

Yalova Üniversitesi, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığında staj yapmak isteyen Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü öğrencilerinin dikkatine; 

Kütüphanemize staj başvuruları Şubat-Nisan ayları içinde alınmaktadır. 

Kütüphanemizde staj dönemi boyunca (mazeret izni hariç) staja devam zorunluluğu vardır. Staj döneminde stajyerlerin tüm günleri planlıdır ve birim sorumlusu tarafından görevler kişilere iletilmektedir. 

Staj yaz döneminde Kütüphanenin belirlediği zamanlarda yapılmaktadır.  

Yalova Üniversitesi Kütüphanesinde staj dönemi sonunda öğrencilerin, üniversite kütüphaneciliği hakkında genel bilgiler edinmesi, kütüphanenin içinde ve dışında devam eden mesleki oluşumları tanımaları, mesleki uygulamaların aktif olarak içinde yer almaları ve aynı zamanda mesleki alanda potansiyellerini keşfetmeleri hedeflenmektedir.